top of page
PERREKES permanent wonen

Permanent wonen

In elk van de drie huizen van Huis Perrekes wonen en leven een vijftiental mensen samen tot op het einde van het leven.

 

Zij delen samen lief en leed, ieder vanuit eigen wensen en mogelijkheden. De groep is bewust heterogeen samengesteld wat betreft stadia van dementie, leeftijd en sociale achtergrond.

 

Op de eerste verdieping van de Villa zijn er twee flats voor mensen met dementie al dan niet met partner. Beide flats hebben een eigen inrichting en bijzonder uitzicht.  Wie er woont kan gebruik maken van de faciliteiten van de Villa om zo lang, zo geborgen en zo zelfstandig  mogelijk te kunnen leven.

 

Huis Perrekes bestaat sinds 1986. Het continuüm staat voor wonen, zorg en begeleiding op maat van personen met dementie, ongeacht de leeftijd en tot het einde van het leven. Anders gezegd staat het voor leven en wonen op mensenmaat tot op het einde in een -zo gewoon mogelijk huis in een gewone straat in een gewoon dorp-

 

In het tuinpaviljoen wordt er samengewerkt met partners in de zorg, cultuur, natuur, onderwijs en sociale economie.

In ons taalgebruik kiezen wij bewust voor het woord ‘huis’. Hiermee bedoelen we het samenspel van materiële en immateriële omgeving dat iemand containt, vasthoudt, draagt en loslaat. Het ‘huis’ beschermt en ondersteunt, het nodigt uit om zo lang mogelijk een betekenisvolle rol in het leven op te nemen.

 

Het stervensproces maakt inherent deel uit van het leven en wordt  in huis beleefd door alle betrokkenen. De zorg en de begeleiding wordt geïntensifieerd. Er wordt gewaakt bij de stervende persoon en het ritueel van het kaarsje naast de kader met foto en tekst in de inkomhal symboliseert dat iemand ofwel stervende is, ofwel gestorven is.

bottom of page